|
Gundel János (1844-1915) illetve Gundel Károly (1873-1956)
A bajor származású Gundel János volt a magyar vendéglátóipar és idegenforgalom egyik megteremtője, fia Károly pedig betetőzte életművét. Az 1876 és 1911 közötti években a szállodások és vendéglősök ipartársulatának elnöke. Nevéhez fűződik az ipartársulat átszervezése, különféle szociális és kulturális alapok létesítése, nemzetközi szakmai kapcsolatok felvétele és ápolása. 1885-ben a Ferenc József lovagrenddel tüntették ki. Budapesti és bécsi kiállításokon a borászati, illetve a konyhaművészeti zsúri és az országos borvizsgáló bizottság állandó tagja volt. Jelentős szerepet játszott a zsíros és erősen fűszeres magyar konyhának a finomítása, megreformálása terén. Ételkreációi közül a Mikszáth Kálmán tiszteletére alkotott "Palóc leves" ma is a magyar konyha egyik büszkesége. 1915. december 28-án Budapesten halt meg. Életművének folytatója öt gyermeke közül Gundel Károly volt, aki 1900-tól Svájc, Németország, Anglia és Franciaország leghíresebb vendéglátó üzleteiben tanulta a mesterséget. 1910-ben átvette a budapesti városligeti Wampetics Vendéglót. Az 1949. évi államosításig ennek az üzletnek köszönhetően vált híressé a Gundel név. Sokoldalú, aktív részvétele és számottevő publicisztikai és szakírói tevékenysége révén a magyar vendéglátóipar egyik vezető egyéniségeként tartják számon.
|
|