|
Törley (Schmierl) József (1858-1900)
Pezsgő-gyáros. Bécsben elvégezte a kereskedelmi akadémiát. Ezt követően az 1870-es években Franciaországba ment, hogy a francia pezsgőgyártás módjait megtanulja. 1881-ben tért vissza Magyarországra és Budafokon létrehozta Európa-szerte híres pezsgőgyárát. 1882-ben, amikor elhatározta, hogy a franciaországi Reimsben szerzett ismereteit Magyarországon kamatoztatja, Etyeken talált szőlőültetvényeinek megfelelő adottságokkal rendelkező talajt és megfelelő klímát, mely hasonlít a Champagne-ihoz. A pezsgőgyártáshoz Budafokon, az akkori Promontor területén talált ideális helyet. A pezsgő bölcsőhelyéhez, a Champagne-vidékhez hasonlóan a mészkőbe vájt pincék itt is egyenletes hőmérsékletet biztosítottak, mely előfeltétele a jó minőségű pezsgő készítésének. A gyárat francia szakemberek szerelték fel, francia származású volt az önállósodásáig gyárvezetőként dolgozó Louis François is. Törley József nemcsak üzletembernek, de szakembernek is kiváló volt. Gyárát és a pezsgőgyártás technológiáját folyamatosan fejlesztette. Magyarországon ő vezette be a fagyasztással történő seprőtelenítést. A gyár termelése az 1910-es években már elérte a 2 millió palackot. A történetének egyik szakasza lezárult 1944-ben, amikor a gyár főépületét bombatalálat érte. A háborút követően, az 1950-es államosításig az üzem tetszhalott állapotban vegetált, mindössze négy főt foglalkoztatott. Mára a gyár évi 12-14 millió palack termeléssel, közel 50%-os részesedéssel visszahódította a magyar pezsgőpiac vezető helyét.
|
|